CHANDLER

Chandler (Čendler) je jedna od omiljenih sorti oraha za uzgoj u svijetu. Vegetacija počinje jako kasno tako da izbjegava kasne proljetne mrazeve, počinje cvjetati od početka do sredine Maja. Plod je srednje krupan, svijetle boje, visokog kvaliteta. Veoma je cijenjen na tržištu i postiže najveću cijenu u trgovini. Ljuska je tanka, čvrsta i svijetle boje. Jezgra je vrlo svijetla, odličnog okusa i lako se vadi. Visoko produktivna sorta sa 90% lateralne rodnosti. Berba je kasna, krajem Septembra, početkom Oktobra. Stablo je srednje bujno i raste do 6m u visinu.

Čendler je Američka sorta oraha i najpopularnija je sorta među lateralno rodnim sortama oraha. Vrlo je produktivna sorta. Dolazi iz Kalifornije, gdje su naučnici proveli 30 godina usavršavajući njene osobine. Daje plodove grupisane u skupinama. Počinje davati plodove u već u prvoj godini nakon sadnje. Najproduktivniji je kada se sadi na nadmorskoj visini do 850m. Trebalo bi voditi računa sa prihranom tokom vegetacije tj. sa posljednjim terminom prihranjivanja jer postoji mogućnost da ih pogode rani mrazevi početkom Novembra.

Plodovi su omiljeni na svjetskom tržištu a posebno u farmaceutskoj industriji zbog činjenice da su bogati Omega-3 masnim kiselinama i proteinima. Bočne grane imaju vrlo visoku stopu prinosa 80-90%. Plod je težine 12-14g, unutarnja težina 6-8g. Najčešći razmak na koji se sadi je 7×4,5; 7×5; 7×6; 8×5; 6×6; 7×7 i 8x8m, to ovisi svakako od stepena nagiba parcele i veličine planirane mašine kojom će se obradjivati između redova.

.

Chandler

Treća dekada septembra

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!

O NAMA

U našem rasadniku Vas u svakom trenutku očekuje bogat asortiman voćnih sadnica svih voćnih vrsta i sorti, koji se odlikuje najboljim odnosom cijene i kvaliteta. Slobodno nam se javite za sva dodatna pitanja,  savjete, ili za stručnu pomoć. Dobro nam došli!

FACEBOOK

KONTAKT

Mail: rasadnikvuckovic@gmail.com

Web: http://rasadnikvuckovic.com

Adresa: Donja Lamovita 333, Prijedor

Poštanski pretinac br: 79203, RS, BiH

Broj kontakt telefona: 065 / 585 – 872