OSKORUŠA

Oskoruša je dugovječna drvenasta i listopadna voćka koja može narasti do 20 i više metara. Zbog sočnih i ukusnih plodova I dekorativnog stabla ubraja se u voćke. Rasprostranjena je u svim evropskim zemljama. Plodovi oskoruše predstavljaju osvježavajuće, zdravo i ljekovito voće, budući da sadržava minerale, vitamin A i C. Stablo oskoruše ima dekorativan izgled, a zbog mnogobrojnih raskošnih cvjetova obilnog mirisa I ukrasnog lišća često služi I kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima. Kvalitetno se drvo oskoruše koristi i u stolarstvu, a od svih je voćnih i šumarskih vrsta najotpornija na smog. Pri sadnji oskoruše kopaju se jame duboke 60 I široke 100 – 120 cm.

Prije sađenja potrebno je sadnici skratiti žile i korijen uroniti u smjesu ilovače, balege i vode. Poslije sađenja preporučuje se gnojidba svakog stabla s 10 kg stajskog đubra i zalijevanje sa 5 do 10 L vode. Budući da su tvrdi plodovi kiseli i gorki, plodovi se koriste tek kada prezriju i kada su sladunjavog ili kiselkastog okusa i ukusne arome. Voda čini oko 80% ploda oskoruše. Plodovi su srednje krupni, od 25 do 30 g, jabučastog ili kruškastog oblika. Žute je ili mrkožute boje. Često se koriste za preradu u vina, džemove i marmelade, za sušenje i pravljenje rakije. Životni vijek stabla kreće se od 40 do 100 godina. Oskoruša zori u avgustu, a tada se i bere. Berba obično započinje kada plodovi dobiju svjetlozelenu do zelenožućkastu boju. Prije nego što potpuno dozriju, plodovi su gorki, budući da sadržavaju veliku količinu tanina.

 

Domaća Oskoruša

Sijanac

Treća dekada avgusta

Imate pitanja? Kontaktirajte nas!

O NAMA

U našem rasadniku Vas u svakom trenutku očekuje bogat asortiman voćnih sadnica svih voćnih vrsta i sorti, koji se odlikuje najboljim odnosom cijene i kvaliteta. Slobodno nam se javite za sva dodatna pitanja,  savjete, ili za stručnu pomoć. Dobro nam došli!

FACEBOOK

KONTAKT

Mail: rasadnikvuckovic@gmail.com

Web: http://rasadnikvuckovic.com

Adresa: Donja Lamovita 333, Prijedor

Poštanski pretinac br: 79203, RS, BiH

Broj kontakt telefona: 065 / 585 – 872